Belegger herwint vertrouwen in de beurs

BinckBank Beleggersbarometer mei 2020

Beleggers zijn in mei opnieuw positiever over de financiële markten en voorspellen beter weer voor de Brusselse beurs de komende 3 maanden. Dat blijkt uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer van mei, waarin beleggende klanten hun oordeel over het beursklimaat geven. En: ‘they put there money where their mouth is’, zo blijkt uit het handelsgedrag van de meer dan 85.000 klanten van BinckBank België.

Na een scherpe terugval vorige maand, neemt het vertrouwen van de Belgische belegger in de financiële markten opnieuw toe (van 1,6 in april naar 3,7 in mei). Samen met Franse (3,7) en Italiaanse beleggers (3,6) zien zij het positiever in dan hun Nederlandse collega’s (2,5). Daarmee is het niveau van vóór corona echter nog niet in zicht (4,8 in jan’20).

Belgische belegger blinkt uit in optimisme
Zo lijkt het er alleszins op. Volgens de Belgische klanten van BinckBank in deze Europese enquête stijgt de Bel20 de komende 3 maanden met 1,9%, terwijl beleggers in andere landen het iets minder positief inzien voor hun eigen markt: in Frankrijk 0,2% en in Italië 0,9%. Nederlandse beleggers voorspellen zelfs een verdere daling van hun AEX (-0,4%).

Bekijk hier het volledige verslag.

Activiteitsgraad BinckBank klanten blijft enorm hoog
Maar doen de beleggers ook wat ze zeggen? We geven nog enkele opvallende statistieken mee uit de analyse van het klantengedrag van de voorbije weken.

 • Beleggers blijven opportuniteiten zien op de beurs: ook in april ging bijna 60% van de nieuwe klanten die aan boord kwamen meteen aan het beleggen
 • Ook de bestaande klanten zijn nooit zo actief geweest: in mei ligt het aantal orders nog altijd ruim dubbel zo hoog als in dezelfde periode van vorig jaar
 • Momenteel is verhouding (laatste 14 dagen) tussen koop- en verkooporders op het platform 65/35; dat is lijn met maart en april:
   
Verhouding koop/verkoop Koop Verkoop
Maart 71,6% 28,4%
April 66,1% 33,9%
Mei (t.e.m. 13/5) 65,5% 34,5%

 

 • Sinds begin dit jaar vloeide er meer extra cash naar de rekeningen dan er al op stond per eind vorig jaar (110% extra cash zelfs), waarvan zo’n 85% ook meteen werd geïnvesteerd; dat is enorm en geeft mee aan dat de particuliere belegger nog steeds koop-koorts heeft
 • Top 20 van de meest gekochte aandelen (berekend volgens verhouding aankoop vs verkoop):
   
  Royal Dutch Shell -B-
  Birkshire Hathaway Inc -B-
  ThyssenKrupp AG
  Unibail-Rodamco SE & WFD Unibail Rodamco
  Euronav
  Care Property Invest Cert.
  ABN AMRO Bank Cert.
  BASF SE
  OCI
  Befimmo-Sicafi
  AB Inbev
  TUI AG
  WDP
  General Electric Co
  Ontex Group NV
  ArcelorMittal
  Callon Petroleum
  Coca Cola Company
  PostNL
  Basic-Fit NV

   

 • Top 20 van de meest verkochte aandelen (berekend volgens verhouding verkoop vs aankoop):
   
  Yamana Gold Inc
  Colruyt
  Wheaton Precious Metals Corp
  Facebook Inc -A-
  Johnson & Johnson Inc
  Flow Traders
  Elia Group SA/NV
  Sofina SA
  Wesdome Gold Mines Ltd
  Just Eat Takeaway
  UCB
  Netflix Inc
  Pan American Silver Corp
  ASML
  Bekaert
  Orange Belgium
  Beyond Meat Inc
  Prosus NV
  Safran SA
  Novavax Inc

   

Over BinckBank

Over BinckBank N.V.

BinckBank is één van de grootste online banken voor beleggers van België en een toonaangevende aanbieder van online beleggingsoplossingen. Met dienstverlening op het gebied van zelf beleggen en vermogensbeheer worden klanten ondersteund bij hun beleggingen op de beurs en het nemen van goede beslissingen bij het realiseren van hun financiële ambities. BinckBank maakt deel uit van de wereldwijd opererende Deense Saxo Bank en heeft kantoren in België, Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. Eind vorig jaar telde de bank 639.000 rekeninghouders.


 

 

Mediarelaties 

Dieter Haerens

t    +32 476 412 599

Eddy Van Geyte

t    +32 473 679 760

 

 

 


      

 

 

BinckBank N.V.

Barbara Strozzilaan 310

1083 HN Amsterdam

www.binck.com

 

 

BinckBank
Italiëlei 124, bus 101
2000 Antwerpen