EXPERIMENT: MINDER DAN 2 OP 10 DEELNEMENDE ZELF BELEGGERS DEED HET BETER DAN LATEN BELEGGEN

Dat is het resultaat van een experiment dat een jaar lang werd gevoerd door BinckBank. Klanten van de beleggingsbank werden een jaar geleden uitgenodigd om de prestatie van hun zelf beheerde portefeuille af te zetten tegen het resultaat op een portefeuille die ze bij BinckBank in beheer gaven (‘Laten Beleggen’). Slechts 10 van de 74 deelnemers deed het na een jaar beter door zelf te beleggen dan het vermogen te laten beleggen. Het verschil in het gemiddelde rendement tussen zelf beleggen en laten beleggen van alle deelnemers liep op tot meer dan 10%.

HET EXPERIMENT

In de zomer van 2018 kregen de klanten van BinckBank volgende uitdaging: met het vermogen dat ze zelf beheren betere resultaten halen dan met het vermogen dat ze via BinckBank laten beleggen. 74 klanten gingen de uitdaging aan maar slechts 10 deelnemers presteerden uiteindelijk beter. Vaak dankzij enkele rake, geconcentreerde investeringen in een handvol aandelen. Zij kregen een financiële beloning ter waarde van 2% van hun inleg.

DOEL: BEWUSTWORDING ROND GEDISCIPLINEERD BELEGGEN MET LAGE KOSTEN 

Met dit experiment wil BinckBank haar klanten ervan bewust maken dat beleggen start vanuit een gedisciplineerde aanpak. Daarbij zijn een wereldwijde spreiding, lage kosten, actieve herbalancering én kapitaalbewaking belangrijk. De portefeuille daarnaast nog aanvullen met eigen inzichten en expertise in specifieke thema’s zorgt voor de beste resultaten. Deze bewustwording is noodzakelijk bij beleggers. De bank merkt op dat impulsieve en niet zelden emotionele beslissingen grote valkuilen zijn op de beurs.

GEMIDDELD MEERRENDEMENT VAN +10,4%

De deelnemende Laten Beleggen-portefeuilles behaalden op een jaar tijd (van 16/07/2018 tot 16/07/2019) een gemiddeld rendement van +5,2%. De portefeuilles die zelf werden belegd behaalden een gemiddelde van -5,2%. Een verschil van maar liefst 10,4% op 12 maanden tijd. De unieke samenstelling van de Zelf Beleggen en Laten Beleggen portefeuilles, de risicoappetijt en de concentratiegraad van de beleggingen hebben ook een invloed gehad op de resultaten. Uiteraard bieden deze resultaten geen garantie voor toekomstige rendementen en moet het beheer van uw vermogen over een langere periode dan 12 maanden bekeken worden om het resultaat ervan goed te kunnen beoordelen.

CONCLUSIE: HET IS NIET ÓF MAAR ÉN

Het experiment leert ons dat actief en passief beleggen combineren de ideale manier is om een optimale en gediversifieerde beleggingsportefeuille samen te stellen. De slimme algoritmes laten toe om discipline in te bouwen in de portefeuille en het actieve beheer zorgt ervoor dat eigen kennis ingezet kan worden om opportuniteiten op de beurs na te jagen.

 KULeuven heeft in juli een studie (https://www.ifin.usi.ch/assets/docs/seminars/e-ghysels.pdf) gepubliceerd over de impact van artificiële intelligentie op beleggingsprestaties die de bevindingen van dit experiment bevestigen.

Over BinckBank

Over BinckBank N.V.

BinckBank is één van de grootste online banken voor beleggers van België en een toonaangevende aanbieder van online beleggingsoplossingen. Met dienstverlening op het gebied van zelf beleggen en vermogensbeheer worden klanten ondersteund bij hun beleggingen op de beurs en het nemen van goede beslissingen bij het realiseren van hun financiële ambities. BinckBank maakt deel uit van de wereldwijd opererende Deense Saxo Bank en heeft kantoren in België, Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. Eind vorig jaar telde de bank 639.000 rekeninghouders.


 

 

Mediarelaties 

Dieter Haerens

t    +32 476 412 599

Eddy Van Geyte

t    +32 473 679 760

 

 

 


      

 

 

BinckBank N.V.

Barbara Strozzilaan 310

1083 HN Amsterdam

www.binck.com

 

 

BinckBank
Italiëlei 124, bus 101
2000 Antwerpen