Klimaat steeds bepalender voor temperatuur op de beurzen

Groeiende invloed op beleid, rendement en volatiliteit

2020 wordt het jaar waarin voor het eerst het klimaat echt een bepalende factor kan gaan worden op de financiële markten.

Die verwachting spreekt Saxo Bank, het moederbedrijf van BinckBank, uit in haar Q1 Outlook voor 2020.

“Voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is een echte beweging zichtbaar waarbij niet economische groei, maar klimaat en milieu de belangrijkste prioriteiten gaan worden voor overheden en hun burgers”, aldus beursexpert en hoofdeconoom Steen Jakobsen van Saxo Bank.

Saxo Bank benadrukt in haar vooruitblik dat de klimaatdiscussie duidelijk maakt dat het huidige economisch model steeds minder goed werkt en de invloed van de klimaatdiscussie – en het daar wel of niet goed op inspelen - ook steeds meer impact zal gaan hebben op de beurs.

In deze vooruitblik ziet de bank dan ook een aantal belangrijke trends:

  1. Groeiend klimaatbewustzijn gaat interesse in duurzaam beleggen vergroten.
  2. Natuurrampen gaan steeds meer invloed krijgen op de volatiliteit in de markten: beleggers moeten zich daar tegen wapenen.
  3. Klimaatdiscussies en sociale onrust worden belangrijke factoren bij prijsontwikkeling en volatiliteit van grondstofmarkten.
  4. Na Europese Unie kleuren ook Duitsland en ECB steeds groener, met invloed op het economisch en monetair beleid.
  5. Hoe groen kleurt de VS? Kans op verzwakking Amerikaanse dollar reëel door komende verkiezingen en oplopende begrotingstekorten.
  6. Start van de opbouw van een duurzaam financieel ecosysteem.

Steen Jakobsen, hoofdeconoom van Saxo Bank, is beschikbaar voor een telefonische toelichting. Info via flahssini@binck.be.

De volledige outlook 2020 is hieronder beschikbaar. 

Over BinckBank

Over BinckBank N.V.

BinckBank is één van de grootste online banken voor beleggers van België en een toonaangevende aanbieder van online beleggingsoplossingen. Met dienstverlening op het gebied van zelf beleggen en vermogensbeheer worden klanten ondersteund bij hun beleggingen op de beurs en het nemen van goede beslissingen bij het realiseren van hun financiële ambities. BinckBank maakt deel uit van de wereldwijd opererende Deense Saxo Bank en heeft kantoren in België, Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. Eind vorig jaar telde de bank 639.000 rekeninghouders.


 

 

Mediarelaties 

Dieter Haerens

t    +32 476 412 599

Eddy Van Geyte

t    +32 473 679 760

 

 

 


      

 

 

BinckBank N.V.

Barbara Strozzilaan 310

1083 HN Amsterdam

www.binck.com

 

 

BinckBank
Italiëlei 124, bus 101
2000 Antwerpen