Vrees voor handelsoorlog en stijgende rente maken belegger nerveus

BinckBank Beleggersbarometer oktober 2018: Vertrouwen belegger daalt opnieuw na kleine opleving

De belangrijkste punten:

 • Het vertrouwen van de Belgische particuliere belegger in de financiële markten is deze maand opnieuw gedaald. Na een kleine opleving in september, wordt de dalende trend die deze zomer werd ingezet langzaam verder gezet. De dreigende handelsoorlog, de spanningen rond de Brexit, de stijgende rentes en de naderende Amerikaanse verkiezingen lijken de belegger nerveus te maken. Dat weerspiegelt zich op de verwachtingen die beleggers hebben van de BEL20 op korte en lange termijn.
   
 • Favoriete aandelen voor aankoop:
  • AB Inbev krijgt deze maand net als bij de vorige meting een terechte 1ste plaats. Zelfs met een dalende BEL20 blijft het indexzwaargewicht goede resultaten leveren.
  • Solvay kondigde eind september optimistische verwachtingen aan voor de komende 3 jaar, met als belangrijkste wapenfeit de verwachte groei. Onze beleggers belonen het aandeel nu al met een 2de plaats, al lijkt het vertrouwen misschien niet helemaal terecht. Het aandeel daalde sindsdien.
  • Umicore krijgt een 3de plaats. Dit vertrouwen hebben ze te danken aan de opkomst van de elektrische wagen die een serieuze opportuniteit biedt voor het bedrijf. Umicore produceert namelijk materialen die gebruikt worden in de batterijen van elektrische wagens. Dat het aandeel sinds de zomer onder druk staat, lijkt het vertrouwen van de BinckBank-belegger niet te schaden.
    
 • Favoriete aandelen voor verkoop:
  • ING krijgt het zwaar te verduren met een blootstelling aan de Italiaanse economie. Het aandeel blijft dalen op de beurs en verliest ook het vertrouwen van de BinckBank-belegger, wat resulteert in een nummer 1 plaats in het lijstje ‘favoriete aandelen voor verkoop’.
  • Ontex stijgt naar nummer 2 in deze ranglijst. Het bedrijf kreeg de laatste tijd een flinke tik op de beurs en wordt nu ook afgestraft door de ondervraagde beleggers. Enkele maanden eerder werd al een prijsstijging van de grondstoffen aangekondigd waar Ontex uit put, wat onvermijdelijk op de winstmarge zal wegen.
  • Engie haalt een 3de plaats als favoriete aandeel voor verkoop. Dat zal grotendeels te wijten zijn aan de negatieve berichtgeving over het bedrijf van de voorbije weken.
    
 • De medische sector blijft aan populariteit winnen. Een echt grote verrassing is het niet. In de hele medische sector - van farmabedrijven tot ziekteverzekeraars - is er een fusiegolf aan de gang, nu de dure Amerikaanse gezondheidssector onder druk staat om efficiënter en vooral goedkoper te werken. 

Bekijk hier het volledige verslag.

Over BinckBank

Over BinckBank N.V.

BinckBank is één van de grootste online banken voor beleggers van België en een toonaangevende aanbieder van online beleggingsoplossingen. Met dienstverlening op het gebied van zelf beleggen en vermogensbeheer worden klanten ondersteund bij hun beleggingen op de beurs en het nemen van goede beslissingen bij het realiseren van hun financiële ambities. BinckBank maakt deel uit van de wereldwijd opererende Deense Saxo Bank en heeft kantoren in België, Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. Eind vorig jaar telde de bank 639.000 rekeninghouders.


 

 

Mediarelaties 

Dieter Haerens

t    +32 476 412 599

Eddy Van Geyte

t    +32 473 679 760

 

 

 


      

 

 

BinckBank N.V.

Barbara Strozzilaan 310

1083 HN Amsterdam

www.binck.com

 

 

BinckBank
Italiëlei 124, bus 101
2000 Antwerpen